Wanneer krijgt baby slaapritme?

Om eerlijk te zijn is er geen vast tijdstip waarop een baby een slaapritme krijgt. Elke baby is natuurlijk verschillend en meerdere dingen kunnen een rol spelen. Laat jij je baby even door huilen of pak je de baby zodra je gehuil hoort? Ook de ruimte waarin je baby slaapt kan een rol spelen, heeft hij een eigen kamer of ligt het in een wiegje bij jou, of misschien slaapt hij wel bij je in bed.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig

Over het algemeen slapen pasgeboren baby’s tot een maand of drie ongeveer zo’n zestien uurtjes per dag. Als je baby wat ouder wordt zal het steeds minder slaap nodig hebben. Een baby van vier maanden slaapt ongeveer veertien uur. En baby’s vanaf zeven maanden hebben nog maar dertien uurtjes nodig. Nogmaals, elke baby is anders en dit is puur een richtlijn.

Wanneer slaapt een baby door

Ook hierin heeft elk kindje zijn of haar eigen ritme en is dit weer een richtlijn. Een pasgeboren baby zal nog geen ritme hebben en zal moeten wennen aan vaste voedingstijden en slaaptijden. Wanneer ze ongeveer elf weken zijn, krijgen ze steeds meer een vast ritme. De tijd tussen de voedingen worden langer maar ook de slaapjes kunnen langer worden. Bij een baby noemen we het al doorslapen als hij zo’n zes uur of langer geslapen heeft.

Vooral uitproberen

Er is geen vaste handleiding over hoe je je baby het beste kunt laten doorslapen. Je kunt het beste dingen uittesten en vooral op je eigen gevoel afgaan. Daarnaast kun je met een babyfoon met camera bijvoorbeeld goed kijken hoe je baby zich beweegt tijdens het slapen, zie hiervoor bijvoorbeeld deze babyfoon aanbieding. Probeer bijvoorbeeld de laatste voeding zo laat mogelijk te geven net voor het slapen gaan. Je baby heeft dan een vol gevoel en het zal even duren voor hij weer honger heeft. Hiermee kun je de slaaptijd proberen uit te rekken. Zorg ervoor dat het de ideale temperatuur is voor je baby, niet te warm niet te koud, dus zo’n 18 graden. Geef hem nog een schone luier voor het naar bed brengen. Doe net voor het slapen niet te druk en hou alles rustig, probeer ook je pasgeboren eens te inbakeren of na 4-6 maanden een slaapzak. Allemaal tips die je kunt uitproberen om sneller een goed slaapritme aan te leren.