Waarom baby inbakeren

Inbakeren, wanneer je de baby boekjes doorleest of veel op internet kijkt tijdens je zwangerschap zul je de term vast wel tegengekomen zijn. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het inbakeren van een baby en waarom zou je dat doen?

Wat is inbakeren

Inbakeren van een baby is om hem helemaal in te wikkelen in een doek, van zijn armpjes helemaal tot aan zijn voetjes. Je maakt met een doek eigenlijk een soort cocon om je baby heen. Het hoeft niet per se met een doek te gebeuren maar dit is wel de meest gebruikelijke manier. Tegenwoordig hebben ze ook speciale inbakerzakken te koop. Dit helpt de baby een beter slaapritme te ontwikkelen.

Wanneer inbakeren

Het inbakeren gebeurt vooral bij pasgeboren baby’s, je kunt het de eerste paar levensmaanden doen. Zo rond maand 6 kun je er mee stoppen, maar dit is ook een beetje afhankelijk van je baby zelf. Je zult vanzelf merken wanneer je baby dit niet meer fijn vindt en toe is aan het stoppen hiervan. Een goed alternatief is dan het gebruik van een slaapzak.

Wanneer niet inbakeren

In sommige situaties kun je een baby beter niet inbakeren, wanneer hij bijvoorbeeld in een stuit geboren is. Als je baby ziek is of veel spuugt na een voeding kun je dit beter ook niet doen. Als je baby een aangeboren afwijking heeft kan dit ook averechts werken.

Wat zijn de voordelen

Een pasgeboren baby heeft nog geen controle over zijn bewegingen en zijn reflexen. Als je een baby inbakert zal hij zich veiliger voelen waardoor hij dieper zal slapen, net als in de baarmoeder zit hij dan lekker compact en heeft weinig bewegingsruimte. Bij veel baby’s kan het helpen om ze beter te laten slapen. Baby’s doen zeker in hun eerste paar maanden ontzettend veel indrukken op gedurende de dag. Deze indrukken kunnen zij nog niet verwerken waardoor ze of moeilijk in slaap vallen, of hele korte dutjes doen. Baby’s hebben veel slaap nodig, zo’n 17 uur gemiddeld bij een pasgeborene. Wanneer je merkt dat je baby moeite heeft met slapen is inbakeren een goede oplossing, ze worden er rustiger van en zullen minder huilen.  Op internet is veel te vinden over hoe je een baby moet inbakeren, ook kun je kijken naar een baby slaapcoach.