Kinderdagverblijf uitzoeken

Hoera! Je bent zwanger van klein wondertje. Er komt een heleboel dingen op je af omdat je opeens veel dingen moet regelen. Eén van die dingen is het regelen van een kinderdagverblijf. Maar hoe kies je nu een kinderdagverblijf waar je je kindje zich gaat vermaken en ontwikkelen? Wij hebben zeven tips voor je op een rij gezet.

Tip 1. Ga langs alle kinderdagverblijven in de buurt

Zoek op het internet alle kinderdagverblijven op die bij jou in de buurt zitten. Lees direct alle recensies door zodat je meteen op de hoogte bent van de ervaringen van andere ouders. Zet alle bedrijven op een rijtje waarin je mogelijk geïnteresseerd bent en maak afspraken om de kinderdagverblijven eens te bezoeken. Bekijk de ruimtes waar de kindjes spelen, verschoond worden en waar ze slapen. Laat je oog ook vallen op de veiligheidsmaatregelen die ze hebben getroffen. Zo weet je precies waar je kindje mogelijk terecht gaat komen. Het is vooral belangrijk dat je gevoel goed is. Als een kinderdagverblijf een bezoek weigert, kies er dan vooral voor om deze weg te strepen.

Tip 2. Ga in gesprek met het personeel

Als je kinderdagverblijven gaat bezoeken vraag dan ook direct of je even in gesprek kunt met het personeel. Als je één of meerdere medewerkers kunt spreken kun je hier gelijk een gevoel bij krijgen en kun je al je vragen stellen. Hoe is de omgang met de kindjes, hoe wordt er gehandeld in bepaalde situaties en is de communicatie prettig? Je kindje zal een groot deel van de week hier verblijven als je werkzaam bent dus het is belangrijk dat je volledige vertrouwen hebt in een kinderdagverblijf. Nogmaals, volg altijd je gevoel.

Tip 3. Wees op de hoogte van de communicatie

Het is misschien wel één van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een goede kinderdagverblijf. De juiste communicatie. Het is zo belangrijk dat de communicatie tussen de kinderdagverblijf en ouders goed is. Zo blijf je altijd op de hoogte en zijn afspraken bij eventuele noodgevallen goed geregeld. Doe ook navraag hoe de kinderdagverblijf in de meeste gevallen communiceert. Doen ze dit telefonisch, via de e-mail of misschien wel via WhatsApp. Kijk of dit past bij jou persoonlijke voorkeuren.

Tip 4. Informeer naar de tarieven

De kosten bij diverse kinderdagverblijven kunnen enorm variëren. Zo is de één duurder als de ander en zit bij sommige kinderdagverblijven ook extra’s inbegrepen. Denk bijvoorbeeld eten en en drinken, luiers maar ook activiteiten die worden georganiseerd. Zorg ervoor dat dit duidelijk is want als je denkt goedkoop uit te zien bij een kinderdagverblijf maar uiteindelijk ook nog eens een rekening krijgt voor de luiers en eten kan het alsnog duurder uitvallen dan andere. Zorg ervoor dat het binnen je budget past. Informeer ook eens bij de belastingdienst of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en hoeveel dat dan is. 

Tip 5. De regels als je kindje ziek is

Het is ook van belang dat je goed op de hoogte bent van de regels wanneer je kindje ziek is. Bij sommige kinderdagverblijven is je kindje dan namelijk niet welkom. Zelfs niet als het alleen een klein verkoudheid betreft. Als je zelf werkt is dit natuurlijk helemaal niet handig dus het is belangrijk dat je dan een alternatief achter de hand hebt of dat je een kinderdagverblijf kiest waar je je kindje wel gewoon mag brengen. Je kunt altijd aan de oma’s en opa’s vragen of ze standby kunnen staan bij zulke noodgevallen.

Tip 6. Kijk hoe de groepssamenstelling is

Als je op bezoek bent bij een kinderdagverblijf waarin je geïnteresseerd bent is het goed om te kijken hoe de groepssamenstelling is. Voor de ontwikkeling van je kindje is het goed als er niet teveel kinderen op één groep zitten en liefst zitten ze bij leeftijdsgenootjes omdat dit goed is voor hun sociale ontwikkeling. Oudere kindjes zitten natuurlijk op een heel ander level, waarvan ze dus mogelijk onvoldoende leren. Bij de ene kinderdagverblijf zijn de samenstellingen per leeftijd maar bij sommige ook gemixt. Beslis wat jij het beste bij je kindje vindt passen.

Tip 7. Je eigen gevoel is het belangrijkste

De laatste en in mijn ogen de allerlangste tip, volg je eigen gevoel. Alleen jij weet wat het beste is voor je eigen kind. Neem zeker alle goedbedoelde tips van andere ouders in je beslissing mee, maar maak uiteindelijk zelf de keuze. Je gaat je kind daarvoor langere tijd achterlaten en het is daarom belangrijk dat je dit vol vertrouwen doet.