Slaapproblemen bij kinderen

Voor ons als ouders zijn slaapproblemen van kinderen een van de meest frustrerende zaken van het ouderschap. Een goede nachtrust voor ouders en kind is essentieel om er weer een goede en mooie dag van te kunnen maken. Wanneer je kindje nog een baby is accepteer je makkelijker dat gebroken nachten erbij horen, alleen tot hoe oud houd je dat vol. Ook bij baby’s kunnen de gebroken nachten je enorm opbreken, waardoor we in deze blog gaan kijken naar mogelijke oplossingen om slaapproblemen bij baby’s en kinderen te kunnen verhelpen.

Baby

Bij baby’s is het voor jou als ouder ook vooral een zoektocht naar hoe je baby het makkelijkste in slaap valt en in slaap blijft. Daarnaast heb je nog de bekende sprongetjes, die het hele ritme weer overhoop kunnen gooien. Mogelijke oplossingen die je bij een baby kunt gebruiken:

  • Witte ruis machine: een witte ruis machine bootst het geluid na wat een baby de eerste 9 maanden in de buik hoort. De hartslag van mama, de geluiden van de baarmoeder en andere organen zijn herkenbaar voor een baby en geven rust.
  • Inbakeren: het inbakeren zorgt er voor dat de baby dezelfde geborgenheid voelt als in de baarmoeder. Zodra je baby zichzelf kan omdraaien mag inbakeren niet meer, maar zou je naar een Nunki lakentje kunnen kijken van Fedde & Kees.

Kinderen

Op latere leeftijd hebben de meeste kinderen een goed slaapritme. Op dezelfde tijd naar bed, en dan hopen dat jouw kind niet standaard om 05:00 wakker wordt. Ook bij kinderen van bijvoorbeeld 4, 7 of 10 jaar zijn er nog voldoende mogelijke oplossingen die je kunt proberen:

  • Verzwaringsdeken: een speciaal deken wat letterlijk zwaarder is dan een normaal deken. Voor kinderen geeft een verzwaringsdeken hetzelfde idee als het inbakeren wat je ook bij baby’s doet. Het geeft een gevoel van geborgenheid, waardoor ook ouderen een verzwaringsdeken soms gebruiken. Een verzwaringsdeken voor je kind kun je in verschillende maten en gewichten bestellen.