Betaalbare manieren om thuis warm te blijven

Nu we de koudere maanden en de stijging van de prijsplafond naderen, zijn we op zoek naar betaalbare manieren om thuis warm te blijven om de stookkosten laag te houden. Hier zijn onze tips om deze winter warm te blijven en energie te besparen door ‘de mens te verwarmen’. Je vindt hier de beste kortingscodes van Nederland.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze tips je laten zien hoe je warm kunt blijven zonder de verwarming aan te zetten, er kanttekeningen bij staan:

  • Het kan gevaarlijk zijn om de verwarming uit te laten, vooral voor mensen met astma en andere gezondheidsproblemen, en voor oudere mensen.
  • Als je huurt, kan de verhuurder in het contract vastleggen dat je de woning op een minimumtemperatuur moet houden en/of regelmatig de verwarming moet aanzetten.
  • Het uitschakelen van de centrale verwarming kan leiden tot vochtproblemen, problemen met bevroren leidingen en de dure schade die het gevolg is van beide.

Dat gezegd hebbende, hier zijn onze beste tips om thuis warm te blijven

Je kunt ervoor kiezen om een ​​panty of legging onder een broek te dragen, of een thermovest onder een trui. Maar je kunt ook gaan met de principes van uiterlijke slijtage met een drielaagse benadering:

  • Basislaag. Nauwsluitende top/legging/panty direct op je huid. Kies materialen die vocht afvoeren en warmte vasthouden, dus thermiek in plaats van katoen (dat zweet vasthoudt).
  • Middenlaag. Een lichtgewicht fleece dat de warmte vasthoudt die de basislaag heeft laten ontsnappen.
  • Buitenlaag. Een extra trui/jas, die geïsoleerd of gewatteerd kan worden als je het echt koud hebt.

Voeg een deken of slaapzak toe

Als je lichaam eenmaal warmte vasthoudt dankzij al die lagen, wil je het dichtbij houden door nog een buitenste laag toe te voegen als je gaat zitten. Een deken, plaid of omslagdoek helpt voorkomen dat de warmte van je lichaam in de lucht ontsnapt. Zoek naar wol, fleece of gewatteerde katoenen materialen. Misschien wil je zelfs proberen om met je onderste helft in een slaapzak te zitten!

Houd je hoofd warm

De meesten van ons hebben gehoord van het idee dat de meeste warmte door ons hoofd ontsnapt, maar dat is eigenlijk een mythe. De bewering is weerlegd in het British Medical Journal , maar dat wil niet zeggen dat het geen goed idee is om aandacht te besteden aan hoe je hoofd aanvoelt. Dat komt omdat het hoofd – samen met het gezicht en de borst – gevoeliger is dan de rest van het lichaam voor temperatuurveranderingen. Dus het voelt alsof het bedekken van die gebieden warmteverlies het meest helpt voorkomen, ook al is dit niet echt het geval.

Het is ook gebleken dat de kerntemperatuur van het lichaam snel daalt wanneer het hoofd koud is, maar het lichaam warm. Dit kan te maken hebben met het aantal bloedvaten in de hoofdhuid, wat betekent dat koude lucht het bloed dat van een warm lichaam naar een onbedekt hoofd stroomt afkoelt en dat bloed vervolgens de rest van het lichaam afkoelt terwijl het weer naar beneden stroomt.

Houd je handen warm met de juiste handschoenen

Als we het koud hebben, leidt ons lichaam de bloedtoevoer weg van de ledematen en naar de vitale organen. Daarom voelen onze handen en voeten vaak kouder aan dan de rest van ons lichaam. Dus je hele lichaam warm houden helpt je handen warm te houden, maar psychologisch helpt het om goed op je handen te letten.

Je kunt dit natuurlijk doen door handschoenen te dragen, maar er zijn enkele bijzonderheden die het verschil kunnen maken. Kies isolatiematerialen zoals wol of leer en zorg dat ze goed passen. Als ze te strak zitten, kan er geen warme lucht rond je vingers circuleren, dus je hebt de juiste pasvorm nodig.

Zorg er ook voor dat je je handschoenen bedekt met je mouwen, zodat er geen openingen rond je polsen zijn waar koude lucht kan binnendringen.