Sinterklaas vieren met het gezin

Vanaf het moment dat het Sinterklaas journaal op televisie is zijn je kinderen waarschijnlijk niet meer te houden: Sinterklaas komt eraan! Vanaf ongeveer 2 jaar oud zullen je kinderen begrijpen wat Sinterklaas inhoudt: cadeautjes, pepernoten en gezelligheid. Papa & mama zorgen voor de gezelligheid en Sinterklaas met zijn pieten zorgen voor de cadeautjes.

Ook wanneer je kinderen ouder zijn vieren de meeste gezinnen nog Sinterklaas. Zelf zijn we een groot voorstander van Sinterklaas vieren, alleen dan met cadeautjes van elkaar in plaats van gekregen van Sinterklaas. Hoe je het leukste Sinterklaas kunt vieren met het gezin en andere Sinterklaas tips zullen we in deze blog vertellen.

Pakjesavond plannen

De eerste stap van een succesvolle sinterklaasviering is de pakjesavond plannen. Begin hier ruim op tijd mee, zodat iedereen zijn agenda nog beschikbaar heeft. Wij gaan na de zomervakantie altijd alvast een datum prikken met zijn allen. Soms rondom 5 december, vaker kiezen we ervoor om kerst te combineren met Sinterklaas en er een ‘Sinterkerst’ van te maken. Het blijft nog steeds een pakjesavond, maar dan gecombineerd met de gezelligheid en sfeer van kerst.

Afspraken maken

Als je met volwassenen Sinterklaas gaat vieren, is het vooral belangrijk om de spelregels met elkaar af te stemmen en afspraken te maken. Ga je lootjes trekken, koop je voor iedereen een cadeau of ga je een dobbelspel doen? Spreek in ieder geval ook het budget per persoon af. Wij hebben ook de afspraak gemaakt dat alle cadeaus in 1 doos moeten, omdat er anders tientallen cadeaus onder de Sinterkerstboom komen te liggen.

Gedichten en surprises

Voor de één een nachtmerrie, voor de andere het hoogtepunt van pakjesavond: gedichten en surprises. Hierbij geldt vaak dat voorpret bij het maken van de gedichten en surprises minstens zo leuk is als de pakjesavond zelf, dus probeer hier ook echt van te genieten. Geen held in gedichten maken? Gebruik dan bijvoorbeeld Sinterklaasgedichtmaken.nl om je te helpen met het rijmen & dichten.

Een goede tip voor surprises is om dit specifiek te maken op een bepaalde gebeurtenis uit diegene zijn of haar jaar. Dat kan iets leuks zijn zoals een nieuw huis, nieuwe auto of gezinsuitbreiding, maar voor jou als maker is iets knulligs wat is gebeurd nog leuker.