Spelen met poppen

Spelen met poppen is natuurlijk al ontzettend oud. Daar waar we vandaag de dag steeds meer geautomatiseerde poppen zien, waarbij het net lijkt alsof je een echte baby vasthoudt, was dit jaren geleden natuurlijk heel anders. Het leuke aan deze poppen, is dat ze interactief zijn en kinderen zich er uren mee kunnen vermaken. Helemaal wanneer ze wat ouder worden, is een speelgoed pop voor de verjaardag en prachtige cadeau. Maar waarom zijn speelgoed poppen nu eigenlijk zo populair bij veel kinderen?

Verbeeldingskracht

Kinderen hebben een rijke fantasie, dus wat pas hier nu beter bij dan een levensechte speelgoed pop? Poppen stimuleren de verbeeldingskracht van kinderen en moedigen ze aan om hun eigen verhalen te bedenken en te spelen. Kinderen kunnen hun eigen fantasiewereld creëren en zich voorstellen dat de poppen echte mensen zijn. Niet voor niets vinden veel kinderen het leuk om een rollenspel te doen, hier kunnen ze hun volledige creativiteit in kwijt en zijn ze werkelijk waar uren mee zoet.

Sociale vaardigheden

Een pop is natuurlijk niet echt, maar het zorgt er wel voor dat de ontwikkeling van de sociale vaardigheden flink wordt gestimuleerd. Vooral doordat kinderen hun fantasie zo de vrij loop laten tijdens het spelen, leren ze omgaan met bijvoorbeeld een huilende baby, maar ook wanneer de baby vrolijk is of straf heeft. Vooral tijdens het welbekende ‘vader en moedertje’, leren kinderen op jonge leeftijd ook direct een stukje probleemoplossend vermogen te ontwikkelen, wat ze natuurlijk daarna tot in lengte van jaren nodig hebben om te kunnen functioneren in de maatschappij.

Rollenspellen

Kinderen tot een bepaalde leeftijd vinden het vaak lastig om zich te kunnen inleven in de ander. Vaak zijn de emoties verdrietig en boos tot op zekere hoogte wel ontwikkeld, maar de rest van het cognitief van de kinderen ontwikkelt zich pas gaandeweg. Door ze regelmatig met poppen te laten spelen en verschillende rollen aan te nemen, leren kinderen al spelenderwijs om ook om te gaan met het bijvoorbeeld verzorgen van iemand. Kortom, zeker een aanrader dus.


Tot slot

Poppen zijn vanuit verschillende perspectieven een perfect cadeau om een kind te geven. Niet alleen zullen ze het geweldig vinden om er mee te spelen, maar zorgt het ook voor de

ondersteuning van de ontwikkeling van een kind. Zo heeft het dus niet alleen een speels karakter, maar heeft het ook een educatieve kant.