Huisdier voor kinderen: welke kies je?

Wanneer je kinderen hebt, dan is het onvermijdelijk dat je na verloop van tijd de vraag krijgt of ze een huisdier mogen. Waar de meeste ouders het liefst een vis hebben, vinden kinderen een konijn, hamer of hond natuurlijk veel leuker. Omdat het vooral in het begin best lastig kan zijn om een geschikt huisdier te kiezen, die niet alleen leuk is en goed is voor de ontwikkeling van je kinderen, maar ook goed kan worden verzorgd, hebben we een aantal tips voor je. Want een huisdier voor je kinderen is niet iets wat je zomaar koopt. Zorg er daarom dus voor dat je goed overweegt en de voor- en nadelen tegen elkaar afzet. Dus welk huisdier kies je?

Konijn

Veel kinderen willen als ze een jaar of 5 zijn graag een konijn. Natuurlijk ook niet zo heel vreemd, aangezien ze op televisie regelmatig deze dieren voorbij zien komen. Ook wanneer je regelmatig met je kind naar de kinderboerderij gaat, zijn konijnen natuurlijk niet weg te denken. Een konijn heeft daarnaast relatief weinig onderhoud nodig en kan dus prima als eerste huisdier worden aangeschaft. Daarnaast leer je je kind ook direct omgaan met verantwoordelijkheid. Zo moeten ze dagelijks gevoerd worden en moet het konijnenhok buiten, waar je konijn in verblijft worden verschoont. Wel is het raadzaam om te kiezen voor een klein konijn en natuurlijk niet direct voor een Vlaamse reus.

Hond

Naarmate de kinderen ouder worden, zul je merken dat de vraag naar een hond steeds groter wordt. Een hond is vanuit verschillende perspectieven een absolute aanrader voor een gezin met jonge kinderen. Een hond is namelijk een gezelschapsdier en ook hier leren de kinderen omgaan met hun verantwoordelijkheid. Waar een konijnenhok of hamster kooi vaak maar één tot twee keer per week schoon hoeft te worden gemaakt, is de zorg voor een hond natuurlijk vele malen intensiever. Zorg er daarom dus ook voor dat je zeker weet dat jullie als gezin deze zorg kunnen dragen. Een kind van 5 kun je immers niet alleen met de hond over straat laten gaan.