Zwangerschapstest en betrouwbaarheid zwangerschapstest

Wanneer jij en je partner bezig zijn met het krijgen van kinderen, dan is het iedere maand natuurlijk weer ontzettend spannend of dit ook daadwerkelijk is gelukt. Wanneer je normaliter ongesteld zou moeten worden, maar dit niet wordt, dan ben je ‘overtijd’. Dit wil tot frustratie van velen nog niet direct zeggen dat je ook daadwerkelijk zwanger bent, maar het wijst er wel op dat het doet van een zwangerschapstest wellicht een verstandige keuze is. Waar de reguliere cyclus van een vrouw vaak 28 dagen is, is het aan te raden, dat wanneer je een aantal dagen overtijd bent een test gaat doen. Maar hoe werkt nu zo’n test en nog belangrijker, hoe betrouwbaar zijn ze?

De zwangerschapstest

Wanneer je enkele dagen overtijd bent, dan is dit het eerste signaal op een eventuele zwangerschap. Het is dan raadzaam een zwangerschapstest uit te voeren. Deze testen kun je in de apotheek halen, maar ook eenvoudig online bestellen. Met een zwangerschapstest wordt er gemeten hoeveel hCG er in je urine aanwezig is, dit wordt ook wel het ‘zwangerschapshormoon’ genoemd. Deze test kun je volledig zelf thuis uitvoeren, wanneer je na slechts enkele minuten al de uitslag krijgt. Ben je zwanger, dan vinden veel vrouwen het fijn ter bevestiging een aantal dagen later nogmaals een test uit te voeren. Ben je zwanger, dan is het zaak direct de huisarts en verloskundige te bellen, voor het maken van een eerste afspraak.

Betrouwbaarheid van een zwangerschapstest

Bij veel vrouwen heerst er vaak nog de nodige onzekerheid over de betrouwbaarheid van een zwangerschapstest. Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar? Dat kunnen we ons natuurlijk ontzettend goed voorstellen. Je bent immers met iets enorm bijzonders bezig, dus dat het positief resultaat enkel wordt bevestigd door een streepje op het af te lezen vakje, dat is natuurlijk enigszins spannend. Toch hoef je je hier geen zorgen om te maken. De betrouwbaarheid is namelijk maar liefst 99% ! Wil je zeker weten dat je zwangerschapstest betrouwbaar is, dan zijn er natuurlijk wel een aantal zaken waar je extra rekening mee kunt houden. Door exact te doen wat in de bijsluiter staat beschreven, zal je er zo goed als volledig op kunnen vertrouwen dat het resultaat wat je te zien krijgt klopt.