Wat is een voedingskussen?

Ben je voor de eerste keer zwanger? Dan komen er heel veel nieuwe dingen op je af. Los van je lijf wat vol stroomt met hormonen en aan het veranderen is, komen er allemaal nieuwe producten, (ong)gevraagde adviezen en tips op je af. Een daarvan zal vast en zeker het voedingskussen zijn. De een zweert erbij, de ander heeft het nog nooit gebruikt. Hoog tijd om eens te kijken wat een voedingskussen nu eigenlijk is en wat de voordelen en nadelen van een voedingskussen zijn.

Uitleg

We beginnen met uitleg; wat is een voedingskussen? Simpel gezegd is een voedingskussen een speciaal kussen wat gemaakt is om te ondersteunen bij het voeden. Het kussen ziet eruit als een langgerekt kussen, wat licht gekromd is en wat makkelijk tot een U-vormig kussen gebogen kan worden.

Voedingskussens zijn gemaakt om te helpen bij het voeden. Dat werkt zo. Je kunt het kussen om jezelf heen buigen over de voorkant van je lichaam en buik. Je baby kan dan op het kussen tegen je aanliggen, waardoor je baby heel makkelijk bij de borst kan komen om te drinken. Op die manier hoef je de baby niet zelf vast te houden, wat je een hoop rugklachten zal besparen.

Voordelen

Een voedingskussen kun je op verschillende manieren gebruiken, wat voor ons echte voordelen zijn om wel een voedingskussen te kopen. Ook wanneer je geen borstvoeding geeft kan een voedingskussen enorm helpen bij het voeden namelijk. Je baby kun je dan makkelijk bij je leggen waardoor je baby ook makkelijker zal drinken. Daarnaast kun je het voedingskussen ook voor en na de zwangerschap zelf gebruiken. Tijdens het slapen kun je het voedingskussen gebruiken voor ondersteuning van je buik of voor meer comfort bij je voeten.

Nadelen

Waarom zou je geen voedingskussen gebruiken? Wat ons betreft zijn er weinig echte nadelen van een voedingskussen. De aanschafprijs van €50-€75 is misschien wat hoog, maar besef dat je het kussen meerdere uren per dag zult gebruiken en zeker de eerste maanden erg nuttig kan zijn.

Ook is het schoonmaken van het kussen – je baby gaat er vanzelf een keer overheen spugen namelijk – soms wat lastig. Je kunt verschillende hoezen kopen, maar ook die zijn best prijzig.