Echo’s en pretecho tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met frequente bezoeken aan de verloskundige. Een verloskundige begeleidt jouw traject vanaf het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent tot en met de bevalling. Zo heb je een bekend gezicht die je gedurende de zwangerschap veelal zult zien ook tijdens de bevalling. Doordat je intensief contact hebt met de verloskundige, weet deze ook wie je bent en vooral waar je wel en niet behoefte aan hebt tijdens je bevalling. Tijdens je zwangerschap zal je een aantal vaste echo’s hebben en naar mate de zwangerschap vordert zal je steeds vaker langs de verloskundige gaan voor een korte check of alles goed gaat met jou en de baby.  In de blog duiken we in welke echo’s je zult gaan maken bij de verloskundige praktijk en welke extra opties je hebt voor extra echo’s, de zogeheten pretecho’s.

Termijnecho: 10-13 weken

Na ongeveer 10 tot 13 weken krijg je de eerste echo bij de verloskundige. Dit kan in sommige gevallen al eerder zijn (vanaf ongeveer 8 weken) tot maximaal 13 weken. Dit is de zogeheten termijnecho. Hierbij zal de verloskundige door middel van een echo bepalen hoe lang je zwanger bent en dus vooral berekenen wat de uitgerekende datum is. Tijdens deze echo is vaak het kloppend hartje al te horen en voor veel zwangere vrouwen – en hun partners – het echte besef moment dat er groeiende baby in de buik zit.

Pretecho: 16-17 weken

Vanaf ongeveer 16 weken kan een verloskundige het geslacht vaak al beoordelen tijdens een pretecho. Soms moet je voor een pretecho naar een speciale praktijk omdat de reguliere verloskundige praktijk het te druk heeft, maar er is altijd ergens in de buurt wel plek zoals bij pretecho Rotterdam. Een pretecho – zoals het woord al weggeeft – is voor de pret, een leuk extra momentje om je baby te zien. Hierom moet je hier wel zelf voor betalen, ga uit van ongeveer €50 voor een normale echo of €100 voor een zogeheten 3D echo.

SEO echo: 20 weken echo

De SEO echo – structureel echoscopisch onderzoek – is een belangrijke echo die ook langer duurt, ga uit van 45 tot 60 minuten. Hierbij gaat een specialist je baby controleren of simpelweg alles erop en eraan zit zoals het hoort. Dit is best een spannende echo, omdat tijdens deze echo duidelijk wordt of je baby wellicht extra zorg nodig heeft of dat er iets anders aan de hand is in de buik. Laat je goed informeren en praat met je verloskundige, zodat je goed begeleidt wordt tijdens deze echo.

Pretecho: 30 weken

Na de 20 weken echo zijn er geen reguliere echo’s meer. Soms wil de verloskundige extra echo’s hebben als er sprake is van complicaties die gevonden zijn tijdens de 20 weken echo, maar anders niet meer. Je kunt dan nog wel voor extra pretecho’s kiezen, bijvoorbeeld rond de 30 weken. Dat is ook ongeveer het uiterste moment dat je een pretecho kunt maken, waarbij je bijvoorbeeld de contouren van het gezichtje mooi al kunt zien. Wel is het afhankelijk van de ligging van de baby en de grootte van de placenta of je nog veel kunt zien ja of nee.