Cognitieve ontwikkeling baby 6-12 maanden

Wanneer je kleintje de eerste maanden van zijn of haar prille leventje erop heeft zitten, zal je merken dat de ontwikkelingen zich in razend tempo opvolgen. Waar de cognitieve ontwikkeling voor je gevoel in het eerste half jaar af en toe wat aan de langzame kant is, zal dit het daaropvolgende halfjaar absoluut niet het geval zijn. Uiteraard ook niet zo heel vreemd, vooral gezien het feit alles voor je kleintje in de eerste maanden volledig nieuw is. Door de gelegde basis in het eerste half jaar verder uit te breiden in het tweede half jaar, zal je merken dat alles een stroomversnelling komt.

Bewegen

Nu je kleintje de eerste maanden van z’n nog prille leventje achter de rug heeft, wordt het tijd de wereld verder te ontdekken. Waar ze eerst veelal in de box zaten of op een kleedje op de grond, zul je zien dat ze nu ook beginnen te kruipen. Door het kruipen zullen ze de wereld nog meer en beter ontdekken. Je kunt je voorstellen, dat wanneer ze ineens beseffen dat ze zich kunnen voortbewegen op handen en voeten, je als ouders je ogen voor en achter moet hebben. Alles is immers interessant, wat ervoor zorgt dat er niets meer veilig is in je huis. Ook zal je merken dat je baby steeds beter begint te begrijpen wat er om zich heen gebeurt, echte cognitieve ontwikkeling baby. Zo worden bepaalde reacties herkent en zullen ze ook door hebben wat voor reactie er komt op een bepaalde door hen zelf uitgevoerde actie.

Hersenen

Tijdens de het tweede deel van het eerste levensjaar zullen ook de hersenen zich verder ontwikkelen. De cognitieve ontwikkelingen zijn vooral merkbaar op het sociaal/emotioneel vlak. Er komt een stukje herkenning en ook de interactie tussen kind en ouder zal zichtbaar stuk voor stuk intensiever worden. Niet alleen reageert je baby in deze periode op de interactie die met hem of haar wordt gezocht, maar zal je merken dat ook je baby probeert interactie te zoeken. Dit is merkbaar door bijvoorbeeld naar je te lachen of je vinger vast te pakken. Door deze interactie zie je niet alleen dat de cognitieve ontwikkeling van je baby met sprongen vooruit gaat, maar zal ook de band worden versterkt. Je baby gaat je herkennen en zal zich steeds meer beseffen hoe belangrijk jij voor hem of haar bent.