Wat als je kind in zijn broek plast?

Tijdens de zindelijkheidstraining hoort in de broek plassen of poepen erbij. Je kind is oud genoeg om een schaamtegevoel hierbij te hebben en laten we eerlijk zijn, ook voor papa en mama zijn dit niet de leukste momenten. Toch wil je niet iedere keer weer een luier omdoen, omdat je de zindelijkheidstraining dan steeds onderbreekt. Gelukkig is er voor deze fase een oplossing; speciale oefenbroekjes voor zindelijkheid.  In deze blog gaan we je vertellen wat de oefenbroekjes precies zijn en hoe ze je kunnen helpen om je kind zich fijner en veiliger te laten voelen in de fase waarin ongelukjes er simpelweg bij horen.

Wat zijn oefenbroekjes?

In het kort uitgelegd zijn oefenbroekjes gewone onderbroeken voor je kind maar met een absorberend vermogen. Waar een luier een heel groot absorberend vermogen heeft, kan een oefenbroekje precies de uitkomst zijn wanneer er een ongelukje gebeurd. Het vocht van de plas of poep wordt dan opgenomen, zodat niet de hele broek ook nat en vies wordt. Door een oefenbroekje te gebruiken in plaats van een luier, heeft je kind het gevoel wel een normale onderbroek aan te hebben en dus het potje te moeten gebruiken. Toch is met het oefenbroekje de zindelijkheidstraining een stuk fijner mocht er toch een ongelukje gebeuren.

Voordelen oefenbroekjes

Het grote voordeel van een oefenbroekje is dat deze eruit ziet en aanvoelt als een onderbroek. Hierdoor krijgt je kind het gevoel de volgende fase in te gaan en echt druk bezig te zijn met op het potje naar de wc gaan. Een oefenbroekje heeft een licht absorberend vermogen, waardoor het kleine ongelukjes kan helpen voorkomen. Een grote plas houdt een oefenbroekje niet tegen, maar in de meeste gevallen zijn ongelukjes ook eerder druppels plas, waardoor dit de perfecte oplossing kan zijn.