Gids voor fietsen met een kinderzitje

Zodra het mooier weer wordt, is het heerlijk om eropuit te trekken met de fiets. Als je jonge kinderen hebt is het belangrijk om een goed kinderzitje te kopen. Tussen de leeftijd van 9 en 12 maanden kan je jouw kleintje voor het eerst meenemen voor een fietstochtje. De precieze leeftijd is afhankelijk van wanneer jouw zoon of dochter zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten. Wil je vaker langere fietstochten gaan maken? Wellicht is een elektrische fiets wat voor jou. Aangezien elektrische fietsen behoorlijk aan de prijs zijn, kan je kijken naar het aanbod van tweedehands elektrische fietsen. Er zijn veel verschillende fietsen te koop in diverse prijsklassen.

De veiligheid van jouw kind tijdens het fietsen

Er zijn speciale veiligheidsnormen waaraan een veilig zitje aan moet voldoen. Deze normen worden in heel Europa opgevolgd. Er zijn zowel zitjes te koop die je voorop de fiets kan bevestigen als achterop. De meeste mensen beginnen met een kinderzitje voorop de fiets. Deze is te gebruiken tot een kindje 15 kilo weegt. Dit is vaak om en nabij de leeftijd van drie jaar. Een kinderzitje voor achterop de fiets wordt vaak na deze leeftijd in gebruik genomen. Soms gebeurt dit al eerder, als er een nieuwe baby wordt geboren die voorop de fiets moet zitten. Het achterzitje kan een stuk langer gebruikt worden. Hoe lang precies is afhankelijk van het merk en soort zitje.

Voor de veiligheid van jouw kindje is het belangrijk te letten op spaakafscherming op het moment dat ze achterop vervoerd gaan worden. Tegenwoordig hebben bijna alle fietszitjes die je koopt een voetensteuntje van een grote harde plaat ter bescherming van de voeten. Bij oudere types kan het zijn dat er alleen bakjes op zitten. Hierbij moet je zelf nog beschermplaten kopen. Let hier vooral op als je tweedehands een zitje koopt. Voor de zekerheid kan je er ook nog voor kiezen om een kinderhelm aan te schaffen.

Is een kinderzitje op een elektrische fiets veilig?

Je ziet steeds vaker een elektrische fiets met een kinderzitje achterop. Veel mensen kiezen ervoor om de auto te laten staan en te kiezen voor de fiets om de kinderen naar school te brengen. Het is ten slotte gezond en je hebt geen last van files onderweg. Misschien vraag jij je wel af of een kinderzitje achterop een elektrische fiets kan en of dit wel veilig is. Deze fiets kan namelijk tot 25 kilometer per uur rijden. Je kan ook minder trapondersteuning gebruiken waardoor je minder hard gaat.

Als je een kinderzitje koopt om op de elektrische fiets te zetten, let er dan op dat deze hiervoor geschikt is en dat het stevig gemonteerd kan worden. Op de meeste types kan je het op de bagagedrager vastzetten. Doe hier van te voren wel goed research naar, de accu zit bij veel elektrische fietsen in de bagagedrager verwerkt. Daardoor passen niet alle stoeltjes op alle fietsen. De speciale elektrische moederfiets heeft ook de mogelijkheid om aan de voorkant een kinderzitje te plaatsen. Ga je tweedehands elektrische fietsen bekijken? Let dan goed op bovenstaande punten om de kinderen veilig te kunnen vervoeren.