Radio en muziek tijdens de zwangerschap

Muziek luisteren werkt natuurlijk vaak ontzettend ontspannend. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor onze baby wanneer je zwanger bent. Het is daarom dus ook aan te raden om lekker veel naar muziek te luisteren wanneer je baby nog in de buik zit. Je zult namelijk verstelt staan van het feit dat je kleine wanneer hij eenmaal geboren is bepaalde nummers zal herkennen. Om je een idee te geven welke voordelen het radio luisteren of muziek luisteren tijdens de zwangerschap allemaal heeft, hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet.

Muziek zorgt voor prikkels

Wanneer je tijdens je zwangerschap naar muziek luistert, dan kan dit prikkelend werken voor je baby. Zonder dat je het vaak door hebt, herkent je baby dus al in de buik bepaalde trillingen en ook muzieksoorten. Dit werkt namelijk in principe hetzelfde als dat je als ouders veel praat tegen je ongeboren kindje. De stemmen van vader en moeder worden op deze manier herkent, waardoor het voor je baby wanneer hij eenmaal geboren is direct enorm vertrouwd klinkt. Dit geldt met muziek eigenlijk precies hetzelfde. Het geeft je baby een gevoel van vertrouwen, waardoor ze vaak kalmeren en rustig gaan slapen. Het maakt dan ook niet uit of je rustige muziek van radio 1 luistert of soul & jazz van sublime fm.

Verschillende geluiden voor je baby

Je baby ontwikkelt al vanaf de 7e week van de zwangerschap het gehoororgaan. Dat wil nog niet zeggen dat ze alles kunnen horen, maar het begin is er. Ongeveer in de 8e week begint het groeien van de oorschelp, waarna het vervolgens nog tot aan de 5e maand duurt voordat je baby ook daadwerkelijk kan horen. Tijdens de resterende maanden kan je baby wel geluiden horen, maar is het nog lastig om geluiden van elkaar te kunnen onderscheiden. Ongeveer een maand voor de bevalling is het gehoor volledig ontwikkelt en kunnen baby’s niet alleen het geluid van je stem horen, maar kunnen ze verschillende geluiden zoals het hart en ook muziek en spraak van elkaar onderscheiden. Door je baby dus veel naar de radio te laten luisteren, zorg je ervoor dat ze muziek gaan herkennen, iets wat je na de geboorte ontzettend veel voordelen kan opleveren.