Wanneer krijgt je kind de eerste mobiele telefoon?

Het blijft voor veel ouders een ontzettend dilemma. Wanneer krijgt je kind zijn of haar eerste mobiele telefoon? Waar we vroeger niet eens nadachten over een mobiele telefoon, is het voor veel kinderen nu vaak al op ongekende jonge leeftijd een groot dilemma. Wat we namelijk vaak zien, is dat het vanuit de ouders vaak ook een stukje gemak is, zodat ze kunnen laten weten dat het eten klaar is of dat de kinderen kunnen laten weten waar ze zijn. Ondanks dat, zien we ook dat veel ouders steeds vaker worstelen met het feit wanneer ze hun kind nu een mobiele telefoon moeten geven. Los van de leeftijd is het ook belangrijk om een telefoon abonnement vergelijken te gaan doen, omdat er toch extra maandelijkse lasten bij komen. Om je een idee te geven wanneer een kind gemiddeld de eerste mobiele telefoon krijgt, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

De brugklas

Meestal zien we dat een kind wanneer het naar de brugklas gaat een eerste echte eigen telefoon krijgt. Logisch, want vaak moeten ze een stukje fietsen, met de bus of met de trein en dan is het natuurlijk wel zo fijn, dat wanneer er iets gebeurt, ze ook daadwerkelijk bereikbaar zijn. Dit is ook vaak het moment waarop er wordt bepaald of ze een abonnement krijgen of dat er wordt gewerkt met beltegoed. Een sim only vergelijken is dan ook verstandig, omdat een abonnement vaak de voordeligste optie is ten opzichte van los beltegoed. Toch is het wel belangrijk, dat jij je kind in de periode daarvoor klaarstoomt voor het gebruik van een mobiele telefoon. Waarom, dat vertellen we je nu.

Zorg dat je kind alle risico’s kent

Als ouder weet je hoe kwetsbaar jonge kinderen zijn. Met name wanneer ze voor het eerst gebruik maken van een mobiele telefoon, hebben ze toegang tot een compleet nieuwe wereld. Een wereld waarin niets meer ongedaan kan worden gemaakt wanneer het er één keer rond dwaalt. Het is dus van belang, dat jij in de periode na aanloop van de daadwerkelijk eerste echte eigen mobiele telefoon, je kind klaarstoomt en bewust maakt van de gevaren die op de loer liggen

Controleer je kind

Ondanks dat ze denken dat ze oud genoeg zijn, zien kinderen die voor het eerst naar de brugklas gaan vaak nog niet alle gevaren overal van in. Het is dus verstandig, dat je als ouder allereerst altijd open en eerlijk met je kinderen blijft communiceren, maar dat je ook bij tijd en wijlen af en toe een keer in de telefoon van je kind kijkt. Vertrouwen is goed, controle is beter.