Waar slaapt de baby?

De vraag dient zich waarschijnlijk redelijk vaak aan: waar slaapt de baby? Kies je er na de geboorte voor om de baby in een co-sleeper of wieg in je eigen kamer te laten slapen of laat je de baby direct in zijn eigen kamer slapen? En wat als je baby slecht in slaap komt, ’s nachts wakker wordt en niet meer kan slapen? Gaat je baby dan weer terug in zijn eigen bed of mag de kleine (weer) een nachtje tussen papa en mama inliggen? Lastige vragen waar eigenlijk elk antwoord goed is, toch zijn er wel een aantal richtlijnen waar je jezelf aan vast kunt houden.

Slaap voor de ouders

Minstens zo belangrijk als de nachtrust van je baby, is ook je eigen nachtrust belangrijk. Hoeveel uur slaap heb je nodig en lukt dat met een baby? Het afwisselen van de nachten met je partner is daarom vooral bittere noodzaak, zodat jullie allebei voldoende energie hebben om ook overdag voor je baby te zorgen (en naar het werk te gaan, het huishouden te doen, familiebezoek enzovoorts!). Dit kan enorm verschillen tussen partners, de een vindt 5 uur slaap prima, de andere heeft minimaal 8 uur slaap nodig. Belangrijk om het hier vooral samen over te hebben, dan komen jullie er altijd samen uit!

Baby in co-sleeper, wieg of bed?

Heel grofweg wordt er aangegeven dat een co-sleeper en wieg het beste geschikt is voor de eerste 3 tot 6 maanden van je baby. Deze periode is dan ook prima om je baby bij jullie in de kamer te hebben slapen, sterker nog; het wordt tegenwoordig aanbevolen door de experts. Na 6 maanden is het tijd voor een ledikantje en kan je baby in een eigen kamer slapen. Wil je een goed bed voor je baby, peuter of kleuter kopen, kijk dan ook naar de tips en informatie op Slaapzone.nl.

Een goede nachtrust is leidend het eerste jaar – voor baby en ouder! Kunnen jullie slecht slapen met een baby bij jullie in de kamer, laat de baby dan al vroeg in een eigen kamer slapen. Andersom geldt ook: wil de baby niet in een eigen kamer en juist bij jullie liggen? Laat de baby dan beetje bij beetje wennen aan een eigen kamer door bijvoorbeeld de dutjes daar te laten doen.

Baby in bed van ouders

Om je baby rustig te krijgen is een nachtje de baby bij jullie in bed leggen echt niet erg. Toch wordt het afgeraden om dit te vaak te doen en zeker niet de eerste 6 maanden. Het is gevaarlijk voor de baby vanwege verstikkingsgevaar (groter dekbed, tussen grotere kussens in etc.). Zodra je kindje zelfstandig kan draaien en/of zitten is dit gevaar een stuk kleiner.