Voor veel kinderen is schommelen een fijne bezigheid. Ze zweven door de lucht en hebben het idee dat ze zelf een vogel zijn. Daarbij bepalen ze zelf hoe hard ze gaan. Een schommel brengt je kind ook tot rust, zeker bij jonge kinderen kan schommelen een rustgevende activiteit zijn. Welke schommel past bij welke leeftijd en waar let je op als je een schommel in de tuin zet? Je leest het hier.
Een schommel voor alle leeftijden
Vanaf het moment dat je dreumes zelfstandig kan zitten, kun je al aan een schommel in de tuin gaan denken. De speciale babyschommels bieden namelijk een hoop veiligheid voor je kind. De schommel is in de vorm van een stoel van kunststof die het jonge lichaam aan alle kanten goed ondersteunt. De rugleuning is zelfs extra hoog, zodat ook de nek tegen de rugleuning kan rusten.
Een babyschommel is voorzien van een veiligheidsbalk aan de voorkant waar de benen tussendoor steken en je kindje zit vast met een veiligheidsriem. De schommel hangt aan een stabiele constructie. Daarbij is er voldoende ruimte voor jezelf om je kind rustig heen en weer te duwen voor een schommelende beweging.
Als je kind eenmaal ouder is, neemt ook de drang naar zelfstandigheid en avontuur toe. Het is dan tijd om de babyschommel te vervangen door een nieuw model. Dit is bijvoorbeeld de bekende uitvoering met een recht zitplankje. Voor de ondernemende kinderen, die ook wel met een ander kind tegelijk willen schommelen, is een nestschommel een leuke aanwinst. Of denk eens aan een schotelschommel. Deze zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.
Maak een complete speelhoek in je tuin
Vinden je kinderen het fijn om buiten in de tuin te spelen? Je maakt het nog aantrekkelijker als je een aparte speelplek in de tuin creëert. Denk aan een schommel in combinatie met een zandbak. Als je genoeg ruimte in de tuin hebt, kijk dan eens bij www.toysandgarden.nl naar speelhuisjes. Deze zijn er in allerlei uitvoeringen. Van een eenvoudig huisje waar je kinderen binnen kunnen zitten of een huisje waar een glijbaan aan zit of een klimpaneel tegenaan staat.
Voor een praktische invulling van deze speelhuisjes kies je zelfs een uitvoering die niet vast in de tuin staat. Op deze manier is het voor je kinderen mogelijk om in de winter binnen hun avonturen met het speelhuisje voor te zetten.
Waar let je op als je een schommel koopt?
Kijk bij de aankoop van de schommel hoe je deze in de grond bevestigt. Babyschommels hebben bijvoorbeeld grondankers die je desgewenst in beton monteert. Datzelfde geldt voor de schommels voor oudere kinderen. Ook deze veranker je met beton in de grond voor voldoende stabiliteit en veiligheid. Zorg bij het plaatsen van de schommel dat de dwarsliggende balk van de constructie waterpas is. Schommels hangen aan haken aan een solide kunststof of houten constructie. Bij houten palen is het uiteraard belangrijk dat het hout niet splintert.
Voorkom dat de kinderen in de struiken of een laaghangende tak blijven hangen tijdens het schommelen en zorg dus voor een open plek in de tuin. Controleer bovendien of de uitgekozen schommel het gewicht van je kinderen ruim kan dragen.
Kies een schommel voor urenlang speelplezier
Behalve dat je kinderen heel veel plezier hebben tijdens het schommelen, is de beweging ook nog eens goed voor de coördinatie en het vinden van de lichamelijke balans. Is deze activiteit iets voor jouw kinderen? Schommels kopen kun je gewoon online doen. Daar vind je ongetwijfeld een model dat bij je kinderen past.