Hoeveel slaap heb je nodig?

Een gemiddelde dag van een doorsnee volwassene ziet er vaak als volgt uit: We slapen 8 uur, we werken 8 uur en de overige 8 uur besteden we aan het kijken van een filmpje, gezellig borrelen met vrienden en eventueel nog wat huishoudelijke taken. De weekend werken de meesten niet en zullen velen van ons de tijd anders indelen. Toch slaapt niet iedereen 8 uur per nacht. Sterker nog, er zijn zelfs meer mensen die meer of zelfs minder dan deze 8 uur slapen. Hoeveel slaap je exact nodig hebt, vertellen we je in dit artikel.

Volwassenen

Als volwassen persoon hebben we ongeveer zo tussen de 7 à 9 uur slaap per nacht nodig. Dit kan de ene nacht wat meer zijn en de andere nacht wat minder. Het effect van minder slaap is bij velen direct merkbaar. Helemaal wanneer het meerdere nachten achter elkaar is. Wat je vooral merkt, is dat je concentratie minder wordt en ook je humeur er niet bepaald op vooruit gaat. Zorg er daarom dus ook voor dat je de benodigde uren slaap pakt. Heb je nu het gevoel dat het niet lukt om voldoende te slapen en ben je de volgende ochtend niet fit, houd dit dan enkele dagen in de gaten. Merk je geen verbetering, schakel dan hulp in.

Baby

In tegenstelling tot volwassen, slapen baby’s natuurlijk veel meer. Een gemiddelde baby slaapt zelfs meer dan dat ze wakker zijn. Natuurlijk ook niet zo heel vreemd, aangezien ze nog flink moeten groeien. Toch kan het zijn dat het even iets minder gaat met de slaap. Niets om je direct zorgen om te maken, maar mocht je baby plots last krijgen van slaapregressie ook wel het plotseling moeite hebben met het normaal kunnen slapen, dan is het belangrijk zo snel mogelijk hulp van bijvoorbeeld het consultatiebureau in te schakelen.

Tot slot

Het antwoord op de vraag; Hoeveel slaap heb je nodig? is het antwoord dus afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Allereerst is de leeftijd medebepalend en is ook je persoonlijke voorkeur een belangrijk punt. Het kan namelijk heel goed zijn dat je prima kunt functioneren terwijl je maar een paar uur per nacht slaapt.