Hoe ga je om met schermtijd voor je kinderen?

Waar de meeste kinderen tot enkele jaren geleden hele dagen buiten speelden, zien we dat de straat vandaag de dag vaak wordt verruild voor de televisie, iPad of telefoon. Omdat de aantrekkingskracht voor de meeste kinderen ontzettend groot is en er natuurlijk nooit een eind komt aan dat ene leuke spel, is het als ouders van belang om ervoor te zorgen dat je kind niet de hele dag met z’n hoofd in het beeldscherm zit. Des te belangrijker dus om het niet alleen bespreekbaar te maken met je kinderen, maar er ook voor te zorgen dat je ergens een grens trekt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je kinderen op ten duur geen normaal gesprek meer kunnen voeren, omdat ze alleen maar bezig zijn met hun beeldscherm. Maar hoe ga je eigenlijk om met schermtijd voor je kinderen?

Hoe lang is gezond?

Een belangrijke eerste stap is natuurlijk om te bepalen wat gezond is. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een paar uur achter elkaar films en series kijken op de iptv box voor kinderen misschien net iets te lang is. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld tijdens de vakantie of op een regenachtige zondag. Maar gemiddeld genomen is het zaak je kinderen niet langer dan twee tot drie uur per dag naar een scherm te laten staren. Mits het natuurlijk ook voor een deel educatief is. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende rust houden tussendoor. Dat wil dus zeggen dat je iedere 15 tot 20 minuten je kinderen even iets anders laat doen, zodat de ogen tot rust kunnen komen.

Zo houd je het in de hand

Nadat je voor jezelf hebt bepaald hoeveel schermtijd per dag gezond is, is het tijd om het met je kinderen te bespreken en he took in de hand te houden. Op een telefoon of tablet kun je natuurlijk gemakkelijk een app zetten, waarmee je de telefoon of tablet of afstand kunt vergrendelen wanneer de schermtijd is bereikt. Met ip tv werkt dit net even anders. Stel dat ze net een film aan het kijken zijn, dan is het ook niet leuk dat het rigoureus wordt afgebroken. Het is dan verstandiger om vooraf duidelijk afspraken te maken en nu zomaar de televisie uit te zetten. Geef bijvoorbeeld aan dat ze een bepaalde aflevering nog even mogen afkijken en dat het dan voor die dag genoeg is geweest.