Eerste bezoek consultatiebureau

Iedereen die vader of moeder is heeft er mee te maken gehad, een bezoek brengen aan het consultatiebureau. Je kind voor bij het consultatiebureau nagekeken en ook de prikjes worden hier gegeven. Wat een bezoek aan het consultatiebureau nu allemaal inhoudt, dat gaan we je vertellen in dit artikel.

De hielprik

De eerste keer dat je te maken krijgt met het consultatiebureau is eigenlijk al in de eerste week na dat je kind is geboren. Je kindje krijgt namelijk dan een hielprik. Er worden dan meerdere druppels bloed afgenomen zodat ze vervolgens kunnen testen of het kindje lijdt aan ernstige en of zeldzame ziekten. Dit doen ze al zo vroeg zodat het bij een positief resultaat een snelle behandeling mogelijk is. Je hoeft zelf geen afspraak te maken hiervoor. Gelukkig, want in die week krijg je al genoeg op je bord. Zodra je kindje wordt ingeschreven bij de Burgerlijke stand zal de consultatiebureau hier automatisch bericht van krijgen en contact met je opnemen voor een afspraak.

De eerste keer naar het consultatiebureau

Als je kindje ongeveer een week of vier oud is ga je voor het eerst een bezoek brengen aan het consultatiebureau. Doe dit het liefst samen zodat jullie beide op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook is het natuurlijk best spannend, zo’n eerste keer. Er wordt onder andere gekeken naar het gewicht van het kindje, maar ook de groei en de ontwikkeling. Denk aan spraak- en taalontwikkeling maar ook ontwikkeling op sociaal en emotioneel gebied. Alles wordt opgeschreven in een zogeheten groeiboekje zodat je alles nog eens terug kunt vinden en ontwikkelingslijnen in de loop der jaren kunt zien. Verder kun je al je vragen stellen die je hebt. Tip: schrijf alle vragen op die thuis je bedenkt zodat je ze op de afspraak niet vergeet. Ook wordt er nog gevraagd of je je kindje wilt vaccineren. Je dient hier toestemming voor te verlenen.

Vervolgafspraken bij het consultatiebureau

Na de eerste afspraak bij het consultatiebureau volgen er nog meer. De eerste zes maanden zul je in de meeste gevallen iedere maand gaan. Daarna worden de afspraken minder omdat het kindje dan minder kwetsbaar is. Dat wil absoluut niet zeggen dat je niet met al je vragen of zorgen terecht kunt bij het consultatiebureau. Je mag altijd contact met ze opnemen via de telefoon of e-mail. Bij medische klachten neem je contact op met de huisarts.

Moet ik naar het consultatiebureau?

Ouders hebben vaker de vraag of de afspraken bij het consultatiebureau verplicht zijn. Het  bezoeken van het consultatiebureau is niet verplicht maar wel heel erg belangrijk voor je kindje. Mochten er eventuele problemen voordoen ben je er vaak op tijd bij en kunnen behandelingen zo snel mogelijk worden gestart zodat problemen niet ernstiger worden. Ben je ouder van je eerste kindje is het ook handig omdat je allerlei informatie kunt krijgen over bijvoorbeeld het slaapgedrag, voeding, verzorging enzovoort. Sommige ouders vinden het consultatiebureau te kritisch. Maar bedenk goed wat je liever hebt, kritisch of iemand die niet goed het kindje onderzoekt? Uiteindelijk kun je zelf beslissen wat goed is voor je baby. Aan het consultatiebureau bezoeken zitten geen kosten verbonden. Dit is volledig gratis, evenals als je tussentijds contact met ze wilt opnemen.