Nog altijd is de step een populair stuk speelgoed voor veel kinderen. Gelukkig maar. Want buiten spelen is natuurlijk niet alleen leuk, maar ook nog eens heel erg gezond en gezellig. Op straat maak je nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en leer je de wereld ontdekken. Bovendien is het juist in de jonge jaren belangrijk om gezond en in beweging te blijven.
Dat is goed voor een fit en gezond lichaam, maar wist je ook dat steppen nog meer voordelen heeft voor de ontwikkeling van kinderen? We leggen het je in dit artikel uit.
Jong geleerd…
Er zijn namelijk verschillende manieren waarop een step kinderen helpt om hun motorische vaardigheden te trainen. Zo worden ze uitgedaagd om tegelijkertijd hun armen en benen te gebruiken. Volgens expert Micro Steps stimuleert het gebruik van een step bovendien de spieren in handen, vingers en polsen.
Daar komt nog bij dat het een uitstekende manier is om al van jongs af aan het evenwichtsgevoel te trainen. Een goede voorbereiding op leren fietsen dus, zelfs wanneer het eerste fietsje nog wat te veel gevraagd is. Met de step ben je immers een stuk minder hoog en heb je bovendien voortdurend een voet aan de grond. Veel minder eng dus dan op zo’n fiets boven het asfalt balanceren.
Daardoor kunnen kinderen eigenlijk al behoorlijk jong de eerste stapjes op de step zetten. Jonger dan wanneer het eerste fietsje om de hoek komt kijken in ieder geval.
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen steppen?
Kinderen kunnen namelijk al beginnen met steppen vanaf het moment dat stabiel rechtop kunnen staan. Op een voldoende klein stepje kunnen ze dan heel voorzichtig gaan experimenteren met zichzelf vooruit duwen met hun vrije voet. Die beweging is doorgaans makkelijker om te maken dan de draaiende beweging die een fiets – ook een driewieler – nodig heeft.
Toch, over driewielers gesproken: ook in dit geval is het verstandig om te kiezen voor een exemplaar dat bij de leeftijd past. Op die manier help je het kind namelijk om écht met vertrouwen aan die persoonlijke zekerheid te werken. Gelukkig is daar rekening mee gehouden. Er is bijvoorbeeld een speciaal type step voor kinderen van 2 jaar oud.
Zo’n peuterstep heeft drie wielen voor extra evenwicht, net zoals dat ook bij fietsjes gebruikelijk is. Waar het extra wiel bij zo’n fiet aan de achterkant zit, vind je het dubbele wiel bij een stepje meestal aan de voorkant. Dat heeft te maken met het evenwichtspunt. Bij een fiets ligt dat meer richting de achterkant, door de positie van het zadel. Op een step ligt je evenwichtspunt meer naar voren, ter hoogte van het stuur waar je naartoe leunt.
Is steppen toch nog een stapje te ver voor jouw peuter? Er zijn ook speciale stepjes die beginnen als loopfiets en die je later – wanneer het kind er wel aan toe is – eenvoudig ombouwt tot een stoer stepje. Zo kun je ook de allerjongste kinderen al laten wennen aan het gebruik van het eerste eigen vervoermiddel.