De eerste weken van een zwangerschap

De eerste weken van een zwangerschap zijn voor sommigen al achter de rug voordat ze erachter komen dat ze zwanger zijn en een baby verwachten. Toch zijn er duidelijke zwangerschapssymptomen die je in de eerste weken kunt herkennen. Niet alle vrouwen hebben dezelfde symptomen de eerste weken, waardoor het altijd aan te raden is om altijd een zwangerschapstest te doen als je denkt dat je zwanger bent. Deze kan je 99% zeker uitsluitsel geven of je zwanger bent of niet. Om toch wat meer inzicht te geven in hoe je een zwangerschap zou kunnen herkennen de eerste weken, hebben we een overzicht gemaakt van de zwangerschapssymptomen per week.

Week 1 – 4

De eerste weken van je zwangerschap zijn er maar enkele symptomen die je kunt herkennen. Zeker de eerste 2 weken is het lastig om een zwangerschap te herkennen. Vanaf de derde week kunnen de eerste symptomen naar voren komen.  In de derde week gaat de bevruchte eicel zich namelijk nestelen in je buik. Dit kun je dan ook vooral in je buik merken, denk aan lichte buikkrampen.

Ook kun je last hebben van innestelingsbloedingen, waarbij je licht bloedverlies hebt. Dit is volkomen normaal en veel minder erg dan bij een normale menstruatie, dus niets om je zorgen over te maken. In de 4e week kunnen de symptomen iets duidelijker worden en kan ook de vermoeidheid meer gaan opspelen; je lichaam is namelijk hard aan het werk!

Week 5-8

Vanaf week 5 wordt de kans op misselijkheid steeds groter. Binnen in je buik is er veel gaande, waardoor je darmen, maag en andere organen van streek kunnen raken. Dit resulteert in misselijkheid, maar ook in een opgezette buik, krampen en een andere stoelgang.

Daarnaast kunnen je borsten in deze periode gevoeliger worden, zeker je tepels kunnen vanaf week 6 gevoelig worden. Vanaf week 7 kun je merken dat je vaker moet plassen, doordat je baarmoeder aan het groeien is en tegen je blaas drukt. In week 8 hebben sommige vrouwen last van rare of enge dromen als extra symptoom. Meer weten over je zwangerschap? Lees dan verder op Kleintjeopkomst.nl