Betekenis van dromen over onbewuste emoties

We hebben allemaal de neiging om vast te blijven zitten in onze eigen gedachten en denkbeelden. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, omdat we vooral gewend zijn om dingen vanuit ons verstand te beredeneren. Maar uiteindelijk zijn we allemaal onlosmakelijk verbonden met de hulp en levensenergie van het universum.

“Zoals een vis zich niet bewust is dat hij in het water leeft, zo weten wij niet dat wij omgeven zijn door en doordrongen van het leven en dat het leven hulp is”, aldus geestelijk leraar Hans Korteweg. Een van de manieren waarop die het leven die hulp biedt, is via onze dromen. Vaak hebben mensen ook wel het gevoel dat een droom betekenis heeft, maar hoe zit dat nu precies en waar komen die boodschappen dan vandaan?

Dromen zijn hulp

Net als de mensen om je heen, en je eigen innerlijke intuïtie zijn ook je dromen een hulp. Jouw dromen bieden zowel de mogelijkheid om inzicht te krijgen in onbewuste emoties, als hulp om ze te verwerken. In jouw dromen verwerk je de gebeurtenissen van de dag en emoties die je niet hebt kunnen uiten. De functie van dromen is dus om de dag en de bijbehorende emoties te verwerken en weer fris aan een nieuwe dag te kunnen beginnen.

Dit is vergelijkbaar met de manier waarop sommige mensen emoties bij jou los kunnen maken: door de dingen die ze zeggen of doen. En misschien weer andere mensen waar je je hart kunt luchten en dingen kunt bespreken die je hebt meegemaakt.

Symbolen in dromen

Volgens de Zwitserse psychiater Jung staat ieder mens in contact met het onderbewuste. En precies daar zijn de symbolen die verbonden zijn met het menszijn en de weg die je als mens gaat in je leven. Dan is het dus ook niet zo gek, dat je droomt in symbolen. Of zoals Samuel Coleridge (Engelse filosoof uit de 19e eeuw) schreef: “Een idee, in de meest zuivere betekenis, kan alleen worden overgebracht door een symbool”.

De volgende uitdaging is dan ook om die symbolen te leren kennen en begrijpen. Daar zijn gelukkig heel veel goede boeken over geschreven waarin die symbolen worden uitgelegd. En waar je zelf mee aan de slag kunt om je eigen dromen te leren begrijpen. Als je eerlijk naar jezelf en ook naar je dromen durft te kijken, leer je jezelf beter kennen. En dan kunnen jouw dromen een bron van wijsheid worden!

Emoties verwerken en weer fris in het leven staan

Zoals al eerder genoemd, is de functie van dromen om emoties te verwerken, waar je misschien overdag niet aan toe bent gekomen of tijd voor hebt genomen. Bachbloesemtherapie is een vorm van emotie therapie die daarop inspeelt.

De werking van de Bach bloesems bestaat uit het gebruik van een speciaal afgestemde mix van de verschillende bloesemremedies, door deze als druppels in te nemen. Maar even belangrijk hierin is de bewustwording van de klacht of emotionele onevenwichtigheid waar je last van hebt. Hierin speelt de beschrijving van de werking van de Bach bloesem een belangrijke rol. Net als bij het verklaren van je dromen, is het ook bij het gebruik van de bloesemremedies belangrijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Ook al is het een eigenschap van jezelf waar je eigenlijk niet zo blij mee bent. En, helaas, voor een goede werking is eerlijkheid belangrijk om emoties goed te kunnen verwerken.